Sfânta Ana, mama Maicii Domnului, este una dintre cele mai cinstite femei sfinte din tradiția creștină, fiind un model de răbdare, credință și nădejde. Prin viața ei plină de smerenie, dar mai ales prin darul minunat de a fi mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Sfânta Ana este considerată ocrotitoarea mamelor, a femeilor care își doresc copii și a familiilor care trec prin încercări.
Viața Sfintei Ana – un exemplu de stăruință
Sfânta Ana s-a născut într-o familie evlavioasă din neamul preoțesc al lui Levi, ca fiică a Mariei și a preotului Natan, care au trăit în timpul reginei Cleopatra a Egiptului.
S-a căsătorit cu dreptul Ioachim și cei doi au trăit o viață plină de smerenie, dar au purtat multă vreme povara nerodirii de prunci. În acele timpuri, lipsa copiilor era considerată o rușine, însă Ana și Ioachim nu și-au pierdut speranța, ci au stăruit în credință.
Dumnezeu le-a ascultat cererile și, la bătrânețe, le-a dăruit-o pe Preasfânta Fecioară Maria, cea aleasă să fie Maica Mântuitorului. Pentru acest fapt, Sfânta Ana este considerată ocrotitoarea copiilor și a maternității, copilul ei mult dorit venind târziu.
Sfânta Ana – Refugiul mamelor și al celor mici
Sfânta Ana este un model de iubire necondiționată și stăruință pentru toate mamele, iar credincioșii o cinstesc nu doar pentru darul pe care l-a primit de la Dumnezeu, ci și pentru ajutorul pe care îl oferă celor aflați în suferință. De-a lungul veacurilor, nenumărate femei s-au rugat Sfintei Ana pentru a primi binecuvântarea maternității, iar multe dintre ele au mărturisit că au fost ascultate.
Prin rugăciunile sale, Sfânta Ana își îndreaptă atenția către:
- Femeile care nu pot avea copii, oferindu-le speranță și alinare;
- Mamele care trec prin greutăți, învățându-le răbdarea și încrederea în Dumnezeu;
- Copiii bolnavi sau aflați în primejdii, ocrotindu-i cu dragostea sa de mamă;
- Familiile care doresc armonie și pace, ajutându-le să își întărească credința și legătura duhovnicească.
Sfânta Ana – una dintre mamele de sfinți
Sfânta Ana este numită „mamă de sfinți” pentru că a fost binecuvântată să nască pe însăși Maica Domnului, cea care avea să devină Maica Mântuitorului lumii. Prin această chemare unică, Sfânta Ana ne arată cât de mare este lucrarea lui Dumnezeu în viața celor care trăiesc aproape de el.
Cinstirea Sfintei Ana este o recunoaștere a rolului pe care îl au mamele în creșterea copiilor în frica și iubirea de Dumnezeu. Prin exemplul său de încredere neîntreruptă ea rămâne un sprijin pentru toate femeile care își pun nădejdea în ajutorul divin.
Pomenirea Sfintei Ana
Biserica o pomenește pe Sfânta Ana în fiecare an de cel puțin două ori: pe 25 iulie, la Adormirea Sfintei Ana, și pe 9 septembrie, când celebrăm Sfinții Ioachim și Ana, părinții Sfintei Maria. În aceste momente-cheie, sfintele slujbe au menirea de a chema mijlocirea Sfintei Ana pentru toate mamele și copiii care au nevoie de întărire sufletească și trupească.
Scopul vieții sfinților, înțeles ca mărturie vie în Biserica Ortodoxă, este acela de a îndemna credincioșii la urmare. O învățătură profundă care a modelat acțiunile Pro Vita și, implicit, ideea Centrului Maternal „Sfânta Emilia” Iași, pornind și de la exemplul Sfintei Ana, este aceea a milosteniei față de mamele aflate în necazuri. Fiecare donație și implicare a credincioșilor în aceste inițiative reprezintă o continuare a lucrării Sfintei Ana, martor al compasiunii și ajutorului creștin oferit celor în suferință.
Poți contribui la construirea acestui loc al speranței prin donații online direct prin site, PayPal (@fiideajutor), prin transfer bancar, sau prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit ori a 20% din impozitul pe profit.
LEI: RO27BACX0000003010578064, UniCredit Iași
EUR: RO70BACX0000003010578066, UniCredit Iași
USD: RO43BACX0000003010578067, UniCredit Iași
Titular cont: Arhiepiscopia Iașilor
Mențiune: SF. EMILIA
Cod SWIFT: BACXROBU, BIC: BACXROBUXXX
Fie ca rugăciunile Sfintei Ana să ne aducă lumină și binecuvântare în familiile noastre, iar prin pilda vieții sale să învățăm să fim mai răbdători, mai iubitori și mai încrezători în purtarea de grijă a lui Dumnezeu!
de Anca Bordeanu