Și mamele au nevoie de grijă - Centrul Maternal „Sfânta Emilia”

Centrul va avea o capacitate de 8 cupluri mamă-copil, oferind perioade de ședere de maximum 2 ani, cu posibilitatea de prelungire în funcție de necesitate. Acesta va dispune de patru dormitoare, bucătărie, spălătorie și călcătorie, spații de depozitare, o cameră de izolare și capelă. De asemenea, vor fi integrate spații de recreere și socializare, birouri și spații destinate consilierii și primirii vizitatorilor.

Perioada sarcinii este o călătorie fascinantă și adesea copleșitoare în viața fiecărei femei. Este o perioadă în care speranțele, temerile și visele se împletesc într-un dans al așteptărilor, iar pentru organizațiile care susțin dreptul la viață este un moment de reflecție profundă asupra semnificației vieții în sine. În mijlocul acestui univers fragil, se naște un miracol, iar fiecare bătaie de inimă devine un imn de iubire și speranță.


Un loc sigur pentru mamele singure
 

Construcția Centrului Maternal „Sfânta Emilia” vine ca o necesitate raportată la realitatea dură și tristă în care trăim, un proiect al Arhiepiscopiei Iașilor, prin Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune.

Centrul Sfanta Emilia


Conceput ca un serviciu social complex de tip rezidenţial, Centrul Maternal „Sfânta Emilia” urmărește prevenirea separării copilului de părinţi, fiind organizat pe model familial. Acesta este plasat pe str. Brândușa, nr. 16 din Iași, în prezent având loc finalizarea lucrărilor de demolare a corpurilor nefolositoare, cele de curățare a terenului și pregătirea șantierului. 

Misiunea centrului este de a asigura protecţie şi îngrijire cuplului mamă - copil care se găsește în situații de dificultate, precum şi femeilor însărcinate aflate în criză de sarcină. Scopul primordial constă în prevenirea abandonului prin oferirea unui mediu sigur, atât pentru mamă, cât și pentru copil, dar și dezvoltarea abilităţilor parentale, medierea relaţiilor cu familia extinsă în vederea reintegrării în societate.

Beneficiari ai Centrului pot deveni mamele cu copii aflaţi în risc de separare de familie, dar şi femeile însărcinate în situaţii de dificultate. Acestora li se va acorda îngrijire, consiliere, sprijin psihologic, suport social și educaţional, susținere în orientarea profesională, precum şi alte servicii de integrare socială.

Centrul Sfanta Emilia

Sfânta Emilia a fost aleasă drept ocrotitoarea acestui Centru Maternal deoarece, în toate furtunile necazurilor prin care a trecut, prin credință și nădejde în Părintele ceresc, ea s-a arătat o femeie vitează și o eroină adevărată pentru cei zece copii, dintre care cel puțin patru sunt sfinți pe care îi cunoaștem și cinstim (Sf. Vasile cel Mare, Sf. Macrina cea Tânără, Sf. Grigore de Nyssa și Sf. Petru al Sevastiei). 

 


Copii pierduți printre cifre
 

România se confruntă cu o realitate dură, statisticile anului 2022 fiind dureroase:

  • 705 tinere sub 15 ani și 14.904 cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani au devenit mame, conform INS;

  • 28.420 de avorturi au avut loc ;

  • aproape 40.000 de femei și 9.000 de copii au fost victime ale violenței domestice, fiind un fenomen în creștere de la an la an.

Aceste cifre, dincolo de recea lor prezență, ascund adevărate drame umane, amintindu-ne că avem nevoie de mai mult decât cuvinte și intenții bune pentru a aduce schimbări. Fiecare cifră reprezintă o poveste, iar fiecare poveste ne amintește de misiunea noastră profundă de a proteja viața, de a sprijini femeile și de a oferi o șansă fiecărui copil să-și trăiască propria poveste, plină de iubire și speranță.
 

Centrul Maternal «Sfânta Emilia» este pentru mine o datorie morală față de o mamă care, acum 30 de ani, mergea spre avort, devastată de actul oribil pentru care se pregătea. Avea ochii plini de lacrimi și de vânătăile făcute de cel care nu o primea acasă decât fără copil. M-a întrebat: «Unde să mă duc, părinte, că nu mă primește acasă?». Atunci nu am avut răspuns. Acum am: Centrul Maternal «Sfânta Emilia», pentru ca nimeni să nu rămână fără răspuns la această tragică întrebare, a declarat Pr. Radu Brînză, coordonator al Departamentului Pro Vita

 

Centrul va avea o capacitate de 8 cupluri mamă-copil, oferind perioade de ședere de maximum 2 ani, cu posibilitatea de prelungire în funcție de necesitate. Acesta va dispune de patru dormitoare, bucătărie, spălătorie și călcătorie, spații de depozitare, o cameră de izolare și capelă. De asemenea, vor fi integrate spații de recreere și socializare, birouri și spații destinate consilierii și primirii vizitatorilor.

Poți contribui și tu la construirea unui loc sigur pentru mamele singure - Centrul Maternal „Sfânta Emilia”! 

Și mamele au nevoie de grijă! 

Donațiile se pot face online pe https://fiideajutor.ro/doneaza, detalii: Centrul Maternal „Sfânta Emilia”

 

Se poate contribui și prin virament bancar:

RON: RO27 BACX 0000 0030 1057 8064

EUR: RO70 BACX 0000 0030 1057 8066

USD: RO43 BACX 0000 0030 1057 8067

Banca: UniCredit Iași

Titular cont: Arhiepiscopia Iașilor

Detalii: CENTRU MATERNAL

 

Alege să susții toate proiectele noastre sociale, educaționale, culturale, filantropice!

LEI

Fii la curent
cu ultimele noutăți!