Odată cu izbucnirea virusului Covid-19, îngrijorarea pentru aproapele s-a amplificat de la o zi la alta. Deși unii dintre noi am tratat această epidemie ca un eveniment exterior nouă, soarta umanității a devenit dintr-o dată un memento pentru toți. Realizăm deșertăciunile vieții și dorim să ne întoarcem acasă. Unora nu le este atât de ușor. Studenților care revin de la studii, sau oamenilor care muncesc pentru a le oferi familiilor un viitor mai bun le-a fost zădărnicită revederea cu cei dragi.
Asemenea cazuri au apărut și în Parohia „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din satul Ivaneș. În prezent, există 7 persoane venite din zone puternic lovite de coronavirus. Primul caz este cel al unei familii, mama, tata și un copil de 14 ani, care au călătorit în Germania cu scopuri medicale, în vederea efectuării unei operații pentru copil. Întrucât intervenția nu a mai avut loc, familia a fost nevoită să se întoarcă în România. Odată cu revenirea acasă, autoritățile au luat măsuri în vederea izolării timp de 14 zile (9 - 23 martie). Întrucât familia a avut cele necesare pentru perioada de carantina, sprijinul oferit a fost unul spiritual. Părintele paroh Poloșan Constantin a căutat frecvent să le aline așteptarea, sunându-i des și asigurându-i de purtarea de grijă a lui Dumnezeu.
Cea de-a patra persoană suspectă este un bărbat revenit de la muncă din Germania, care este de asemenea nevoit să rămână 14 zile în autoizolare (17 - 31 martie). Susținerea a fost atât materială, prin pregătirea celor necesare de către o membră a Comitetului Parohial, cât și morală, prin convorbirea cu părintele paroh.
Următorul caz este cel al unui student, recent reîntors din Grecia, care a ales să stea în autoizolare, împreună cu familia sa, în perioada 5 - 19 martie. Deși nu s-a aflat într-o zonă cu un grad ridicat de infectare, tânărul a dat dovadă de iubire de aproapele și de simț civic, alegând să nu pună în pericol sănătatea membrilor comunității. Asemenea primul caz descris, nevoile materiale nu au fost o problemă, datorită proviziilor de iarnă pe care oamenii din zonă și-o pregătesc cu multă sârguință. Părintele paroh s-a îngrijit de liniștirea familiei și de continua comunicare.
Trebuie menționat faptul că, în marea majoritate, comunitatea parohiei s-a adaptat recomandărilor făcute de autorități și de Biserică încă de la început. Ei au căutat să limiteze contactul cu alte persoane. Mai mult decât atât, comunicarea cu enoriașii se desfășoară și online, prin pagina de facebook a parohiei, unde sunt afișate constant informații cu privire la epidemie.
Sprijinul de orice natură este binevenit în asemenea situații iar încredințarea în voia lui Dumnezeu a fost îndemnul continuu al părintelui paroh. Iubirea noastră îi însoțește în rugăciuni neîncetat pe frații noștri de aici și din toată lumea.
Autor: Pr. Constantin Poloșan