Peste 1000 de oameni au primit vestea Nașterii Domnului Hristos la Concertul de colinde „Betleemul a deschis Edenul”, care a avut loc la Centrul de evenimente Agora. Cinci coruri și grupuri muzicale din Cluj-Napoca, București, Piatra Neamț și Iași au interpretat preț de două ore colinde și cântări specifice Crăciunului, aducând pentru câteva momente satul românesc și tradițiile înapoi în inimile spectatorilor.
Tema concertului din acest an, „Betleemul a deschis Edenul”, reprezintă un drum zilnic spre Împărăția lui Dumnezeu, un colind prin vârstele vieții, un popas din drumul spre Eden. Din acest duh s-a împărtășit publicul prezent, ascultând cântările Nașterii Domnului interpretate de cete și grupuri de colindători de toate vârstele.
Printre invitații care au adus bucuria Nașterii Mântuitorului s-au numărat Grupul „Hanu’ cu Bragă” din Cluj-Napoca, Grupul „Agalliasis” din București, Corala „Camena” din Piatra Neamț, Corul „Chivotul” al Psalților Catedralei Mitropolitane din Iași și Corala „Universitas” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Ca un fapt inedit, formația din Cluj a intervenit pe tot parcursul evenimentului, interpretând colinde cu instrumente arhaice. De asemenea, colindătorii au fost susținuți pe tot parcursul concertului de cei peste 1000 de spectatori, care au armonizat cântecele prin sunetul clopoțeilor pe care i-au primit din partea organizatorilor.
Concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, o „întoarcere către inima de copil care există în fiecare dintre noi”
Prezent la eveniment, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, le-a transmis ieșenilor că pentru a înțelege concertul, este nevoie ca omul să se întoarcă în lumea satului românesc, către inima copilul de altădată:
Alături de rugăciunea noastră personală și de rugăciunea de taină din biserică, colindul are și el această putere de a mângâia în noi dorul adânc, fie știut, fie neștiut, dorul de cel mai drag sufletelor noastre, dorul de Dumnezeu, dorul de Hristos. Acest dor ne-a unit pe toți astăzi, acest dor ne-a făcut să punem la inimă cuvântul Evangheliei, vestea cea bună a Nașterii Domnului Hristos.
Ce vârstă este mai potrivită pentru colind? Negreșit, este vârsta copilului. De ce? Pentru că un copil are această putere de a-și exprima bucuria până la capăt, cu toată sinceritatea și inocența. Copilul poate mulțumi și iubi cu zâmbetul și cu o îmbrățișare, ceva ce, de multe ori, noi, adulții, pierdem.
Colindătorul, dar și cel colindat, sunt chemați la această întoarcere către inima de copil care există în fiecare dintre noi. Este o întoarcere prin care dobândim puterea de a ne exprima bucuria și recunoștința, de a fi asemenea copiilor, așa cum Domnul ne-a cerut: „De nu vă veți întoarce și nu veți fi asemenea copiilor, nu veți vedea Împărăția lui Dumnezeu.” Concertul de azi ne propune însă o altfel de întoarcere. El a început cu sunetul instrumentelor, s-a desfășurat prin straiele alese ale satului românesc și ne-a dus către o lume veche, dar vie în amintirea noastră: lumea satului românesc.
Satul românesc rămâne, pentru fiecare dintre noi, asemenea unei icoane a valorilor bine așezate: buna rânduială, cinstirea de Dumnezeu și de aproapele, sentimentul de siguranță și de perenitate al unor valori nepieritoare. Aceste trăsături îl făceau pe marele poet Lucian Blaga să spună, cu emoție: „Eu cred că veșnicia s-a născut la sat.”
Sursa: Doxologia.ro
În această atmosferă de sărbătoare, participanții au primit daruri din partea organizatorilor, dar au avut și ocazia de a duce binele mai departe susținând proiecte caritabile ale fiideajutor.ro, Departamentul Pro Vita Iași și Colegiul „Sfântul Nicolae”.
O licitație caritabilă silențioasă a fost organizată de fiideajutor.ro, ocazie prin care studenții de la specializarea Artă Sacră de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași, dar și bursieri ai Pro Vita Iași au oferit icoane pictate manual, fondurile adunate urmând a fi direcționate către susținerea activităților caritabile și culturale ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Mulțumim tuturor pentru participare, gândul bun și sufletul deschis către fapte bune!
Sărbători cu liniște, har și binecuvântări!
Te invităm să faci cunoștință cu proiectele fiideajutor.ro, să-ți alegi preferatul și să-l crești în căldura sufletului. Poți deveni #OmDeAjutor prin programul nostru de membership! Ajută-ne să ducem bucuria Binelui mai departe!