Întrebări și răspunsuri pentru refugiații ucraineni aflați în România

O serie de răspunsuri la întrebările importante pentru refugiații ucraineni aflați în România.

Pentru varianta în limba ucraineană sau engleză, vă rugăm să accesați fișierul atașat aici.

1. Pot intra în România dacă nu am pașaport/ am pașaport expirat?
– DA. Se cere un act de identitate, oricare – CI, ID, certificat de naștere, pașaport expirat, inclusiv fără niciun document, dacă se solicită azil. La cererea de azil se poate renunta ulterior.

2. Pot intra în România copiii însoțiți de un singur părinte?
– DA.

3. Pot intra în România copiii însoțiți doar de bunici/ alte rude?
– DA, dar e preferabil să se poată face dovadă rudeniei, în caz contrar copiii vor fi considerați singuri.

4. Pot intra în România copiii singuri?
– DA, dar vor fi plasați în centrele de refugiați și dați în grija unei autorități tutelare. (Informațiile necesită completări, încă nu sunt norme în acest sens.)

5. Pot intra în România copiii fără pașaport?
– DA, dar e necesar un act de identitate și vor fi luați în evidență de centrele de refugiați. Ulterior, în funcție de situațiile de mai sus – însoțiți de părinți, de bunici, de rude, sau singuri – vor fi preluați în centre de refugiați sau vor putea pleca mai departe.

6. Pot pleca din Romania daca nu am pașaport – eu sau copiii mei?
– Momentan, reglementările oficiale nu au fost modificate și teoretic ar trebui prezentat un pașaport internațional. În practică, însă, pe considerente umanitare, se acceptă și actele de identitate (CI, certificat de naștere) pentru accesul pe cale terestră – mașină, autocar, tren. După accesul în țara vecină, deplasarea se face pe riscul pasagerilor, până la noi reglementări. Pe avion nu se primesc pasageri fără pașaport – cel puțin deocamdată.

7. Pot pleca din România copiii însoțiți de un singur parinte?
– DA. Formalitățile privind procura celui de al doilea părinte se cer doar pentru cetățenii români.

8. Cât timp pot rămâne în UE?
– Urmează a fi adoptate reglementări europene în acest sens, propunerea e să fie acordat drept de ședere pe o durată de până la 3 ani.

9. Daca am intrat ilegal în Romania și vreau să rămân, ce fac? – pentru bărbații care nu ar fi avut voie să treacă granița.
– Trebuie solicitat azil, care se acordă și în aceste situații.

10. Daca am intrat ilegal în Romania și vreau să plec mai departe în vest/ sud ce fac? – pentru bărbații care nu ar fi avut voie să treacă granița.
– Întâi vei fi plasat în centrele de refugiați, unde va trebui dată o declarație explicând că ești refugiat de război și nu dorești să rămâi în Romania. Ai obligația să părăsești teritoriul țării în 15 zile.

11. Am intrat cu mașina în România. Este valabil RCA ul meu din Ucraina?
– Daca ai carte verde care acoperă UE/ România, e ok. Daca nu ai, ai 24 de ore să tranzitezi Romania fară a avea nevoie de carte verde. Daca rămâi în România peste 24 de ore, poți să închei o asigurare specială de carte verde pentru teritoriul României – costă în jur de 150 de euro pe lună.

12. Pot intra în România fără Green Pass/ certificat verde?
– DA.

13. Pot pleca din România fără Green Pass/ certificat verde?
– DA, pe cale terestră – mașină, autocar, tren. Pe avion nu s-au schimbat regulile – cel puțin deocamdată.

14. Pot cere azil dacă vin din Rusia/ Belarus?
– DA, statutul de refugiat nu e condiționat de naționalitatea ucraineană. Dar cel mai probabil vor fi necesare acte suplimentare pentru a dovedi statutul de refugiat de război. Unii cetățeni din Belarus au acte care dovedesc că sunt exilați de statul Belarus. Acestea sunt foarte utile.

15. Pot lucra în România?
– DA. Aveți dreptul de a lucra în România timp de 9 luni fără aviz de angajare, dacă aveți o viză de lungă ședere în scop de muncă. Regulile sunt în curs de adaptare!

16. Pot lucra din Romania în telemunca remote? Sunt IT-ist și vreau să lucrez în continuare remote pentru angajatorul din Ucraina/ din altă parte.
– DA. Timp de 6 luni – 183 de zile – se poate lucra remote fară obligații fiscale către statul român. După 6 luni e necesară înscrierea ca rezident fiscal al României, cu obligația de a depune declarații fiscale și de a plăti taxe și contribuții, în condițiile Convențiilor de evitare a dublei impuneri.

 

 

Alege să susții toate proiectele noastre sociale, educaționale, culturale, filantropice!

LEI

Fii la curent
cu ultimele noutăți!