Potrivit îndemnurilor pe care Patriarhia Română le-a transmis clericilor și credincioșilor în ultima perioadă, și Mănăstirea Neamț a răspuns apelului lansat pentru ajutorarea familiilor de refugiați care tranzitează teritoriul țării noastre sau caută adăpost. Până acum, aproximativ 40 de ucraineni, precum și o familie din Azerbaidjan, au primit cazare și ajutor din partea așezământului monahal. Reprezentanții mănăstirii au transmis că sunt pregătiți și pentru perioada următoare să primească refugiați, amenajând până acum 100 de locuri la Centrul social-cultural „Sfântul Paisie de la Neamț”.
Odată cu începerea războiului din Ucraina, mai multe așezăminte monahale din Arhiepiscopia Iașilor s-au alăturat campaniilor lansate de Biserica noastră și au oferit ajutor, mâncare și cazare celor care au fugit din țara lor. În acest demers a contribuit și Mănăstirea Neamț, asigurând până acum adăpost și o masă caldă pentru 38 de refugiați care au fost în tranzit. Într-o convorbire telefonică avută cu părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, starețul a relatat pentru Doxologia.ro că până acum, obștea monahală a pregătit 100 de locuri la Centrul social-cultural „Sfântul Paisie de la Neamț” și a transmis că încă 30 de persoane pot fi cazate în incinta mănăstirii. Toate acțiunile de sprijin sunt realizate în această perioadă de criză în permanentă colaborare cu autoritățile locale și cu instituțiile abilitate, comunicându-se în timp real informații actuale și necesare de la fața locului.
Tot conform relatărilor părintelui stareț, sâmbăta trecută a fost găzduită o familie cu 4 copii, iar unul dintre cei ei a avut nevoie de îngrijire medicală, fiind transportat cu o ambulanță la Spitalul din orașul Târgu Neamț și primind ajutor din partea personalului medical, dar și sprijin din partea părinților mănăstirii. După tratamentul de specialitate, familia a revenit la Neamț pentru scurt timp, continuându-și apoi drumul. Tot la mănăstire a fost cazată și o familie cu 6 membri, musulmani, din Azerbaidjan. Aceștia au fost îndrumați de reprezentanții ISU la Neamț și au fost găzduiți de obștea monahală. După ce au primit un ajutor financiar acordat de mănăstire, aceștia și-au continuat drumul spre Bulgaria, Istanbul, Georgia, urmând ca întru final să sosească înapoi în Azerbaidjan. De remarcat faptul că această familie a plecat din Azerbaidjan în 2014 spre Ucraina din cauza conflictelor militare din regiune, iar acum, după 8 ani, se întorc spre casă, tot din cauza războiului.
***
Imediat după începerea războiului din Ucraina, Biserica Ortodoxă Română a fost alături de refugiații veniți în România și în Republica Moldova oferindu-le hrană și ajutoare materiale, asistență spirituală, servicii de transport și spații de cazare.
S-au mobilizat în acest sens eparhii din țară și de peste hotare, alături de ONG-urile Bisericii.
* Poți ajuta refugiații donând pentru cazare, masă ori asistență medicală pe fiideajutor.ro!
Autor: Falvius Popa