Lasă viața lor din prezent, locurile de muncă, mașinile, casele. Lasă școala copiilor și planurile de viitor. Nu știu pentru cât timp. Nu știu când se vor întoarce în Ucraina și din ce punct își vor relua traiul. Se bucură, totuși, că sunt împreună.
Sunt patru bărbați. Alături de soțiile lor ucrainence și de copii au trecut vama fără nicio problemă, deoarece sunt cetățeni din Azerbaidjan. Deși se întorc acasă – lasă în urmă tot pe acasă. Lasă viața lor din prezent, locurile de muncă, mașinile, casele. Lasă școala copiilor și planurile de viitor. Nu știu pentru cât timp. Nu știu când se vor întoarce în Ucraina și din ce punct își vor relua traiul. Se bucură, totuși, că sunt împreună.
În total, sunt 11 persoane care au primit, pentru un timp, găzduire la Centrul de evenimente Agora al Arhiepiscopiei Iașilor. „Noi am venit din Ucraina, pentru că acolo este război – și mulțumim românilor că ne-au ajutat aici, că ai noștri copii au posibilitatea să supraviețuiască, că sunt serviți cu un ceai și cu o masă caldă”, a spus Qeybat Qasanov.
Acesta a povestit cum au fost zilele petrecute în țară, începând cu 24 februarie 2022: „Am trăit șapte zile de coșmar. Am trăit în subsol, deoarece împușcau și bombardau din aer cu avioanele. Au de suferit oamenii simpli, civilii. De asta am plecat din Ucraina. Am lăsat totul și am plecat, ca să nu fim omorâți. Acolo este război”.
Se roagă să nu dureze mult conflictele și să poată reveni în țara care le-a devenit casă. „Copiii au școală, acolo au fost născuți, și soțiile noastre sunt tot de acolo, din Ucraina”.
Vezi aici interviul video cu Qeybat Qasanov.
* Poți ajuta refugiații donând pentru cazare, masă ori asistență medicală pe fiideajutor.ro!
Autor: Anda Elena Pintilie