Începând cu data de 26 februarie, prin intermediul platformei fiideajutor.ro a Arhiepiscopiei Iașilor s-au făcut donații care, alături de sprijinul alimentar, material și financiar provenit prin viramente bancare sau prin alte modalități de donare au contribuit la sprijinirea ucrainenilor refugiați din calea războiului. În cele ce urmează, puteți afla unde a ajuns sprijinul dumneavoastră până în acest moment.
Site-ul fiideajutor.ro a fost pus la dispoziție de Arhiepiscopia Iașilor pentru a facilita ajutorul și strângerea de fonduri pentru refugiații ucraineni fugiți din calea războiului. Prin intermediul acestei platforme s-au strâns, până în prezent, 112.202 lei.
CENTRE DE PRIMIRE ȘI SPRIJIN ÎN VĂMI
Asistența la vamă, constând în amenajarea centrelor de primire și sprijin pentru refugiați în Sculeni, Rădăuți-Prut și Stânca Costești (mochete, mese, scaune, rafturi, aeroterme, electrocasnice pentru încălzit mâncarea sau pentru preparat băuturi calde), gustările pentru voluntari, branșamentul electric, realizarea de materiale de informare, cartele telefonice au presupus alte cheltuieli, suportate tot cu sprijinul dumneavoastră. Cele trei centre rămân în continuare în funcțiune, la corturi fiind prezenți voluntarii 24 de ore din 24.
CAZARE ȘI MASĂ
O parte din acești bani, alături de sumele adunate din toate celelalte surse de sprijin au fost deja cheltuiți pentru a asigura condițiile necesare găzduirii refugiaților la Centrul de evenimente Agora al Arhiepiscopiei Iașilor. La Agora, încă de pe 28 februarie au început să sosească grupuri de refugiați. Pentru aceștia s-au oferit principale mese ale zilei, s-au achiziționat lenjerii de paturi, perne și alte lenjerii, pahare, farfurii de unică folosință și alte consumabile. Pentru a suplimenta locurile de cazare, s-au achiziționat, în plus, 50 de saltele, ajungându-se la o capacitate totală de 100 de locuri. De asemenea, cu sprijinul Fundației Bethany, la Agora, s-a pus la dispoziție o rulotă cu duș.
Hrana și cazarea au constituit o stringență în toată această perioadă și ele au putut fi oferite tot cu ajutorul dumneavoastră. Am oferit astfel alimente pentru refugiații aflați în tranzit pe Aeroportul din Iași, masă pentru 98 de studenți tunisieni aflați în tranzit din Ucraina spre țara lor. Apoi, ca urmare a apelului lansat pentru ajutorarea familiilor de refugiați, mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor au răspuns solidar, ieșind în sprijinul celor încercați în această perioadă. În multe dintre mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor au fost organizate spații de cazare, părinții și maicile din obștile monahale venind în întâmpinarea nevoilor stringente ale fraților noștri din comunitățile afectate de război cu hrană caldă, alimente și toate cele necesare. Peste 100 de locuri de cazare au fost organizate în județul Iași (la Mănăstirile Miclăușeni, Vlădiceni, Hadâmbu și Hlincea), în județul Neamț au putut fi cazați aproximativ 313 refugiați (la Mănăstirile Neamț, Durău, Văratec, Sihăstria, Secu, Bistrița, Pângărați și Nechit), iar în județul Botoșani 57 de locuri de cazare au fost pregătite (la Mănăstirile Coșula, Vorona, Zosin, Sihăstria Voronei, Gorovei și Popăuți).
Parohiile din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor s-au implicat în sprijinirea refugiaților din Ucraina, punând la dispoziție centrele sociale pe care le dețin, oferind cazare, masă caldă și produse de igienă, precum și sprijin duhovnicesc. Pe de altă parte, plata unor chirii pentru refugiații nevoiți să rămână pentru un timp mai îndelungat în Iași au fost suportate tot din contribuția dumneavoastră.
Nu în ultimul rând, Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași s-a alăturat activităților desfășurate la nivelul Arhiepiscopiei Iașilor pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina. În bucătăria Colegiului au fost pregătite sute de porții de mâncare care, cu sprijinul vostru, au ajuns la refugiații cazați în căminele universitare Akademos, T20 (Tudor Vladimirescu), Buna Vestire și 1 Mai (UMF).
Așadar, în toată această perioadă (26 februarie – 18 aprilie), au primit masă și cazare peste 9.000 de refugiați.
ASISTENȚĂ MEDICALĂ
Asistența medicală este un alt subcapitol la care ați contribuit. Cu sprijinul Policlinicii și al Spitalului „Providența”, am acordat asistență medicală pentru toți cei care au avut nevoie. Cadrele medicale din cadrul Spitalului s-au deplasat de câte ori a fost nevoie la Centrul de evenimente Agora pentru a oferi consultații. În plus, pacienții au putut merge și în ambulatoriu, la sediul Policlinicii „Providența”. Până acum, au primit asistență medicală peste 200 de persoane, adulți și copii.
TRANSPORTURI UMANITARE
În ceea ce privește cele opt transporturi umanitare (2 către Ucraina – Cernăuți și Herța, 2 către Republica Moldova – Chișinău și Bălți și alte 4 interne – în valoare de peste 350.000 lei), cu sprijinul dumneavoastră și al altor donatori din țară și din străinătate (Compania IULIUS din Iași, SC Rutilli Adolfo SRL din Italia, Asociația „Cetatea Voluntarilor” din Arad, SC Misavan Trading SRL din Iași și Episcopia Ortodoxă Română a Italiei), am reușit să acoperim achiziția unor articole de primă necesitate, alimente neperisabile, produse de igienă și îmbrăcăminte, cât și combustibilul TIR-urilor, plus deplasarea translatorilor, achitarea taxelor de drum, plata șoferilor și asigurarea hranei acestora pe durata deplasării. Totodată, alături de dumneavoastră, am contribuit la primul transport de alimente către Republica Moldova, organizat de Patriarhia Română (1 martie a.c.).
În această perioadă am organizat pentru refugiați și transporturi între aeroport, gară, spital, între diferite puncte de trecere ale frontierei și orașele din apropiere (Stânca Costești – Ștefănești, Sculeni – Iași).
***
Imediat după începerea conflictului militar în Ucraina, Biserica Ortodoxă Română a fost alături de refugiații veniți în România și în Republica Moldova oferindu-le hrană și ajutoare materiale, asistență spirituală, servicii de transport și spații de cazare.
S-au mobilizat în acest sens eparhii din țară și de peste hotare, alături de ONG-urile Bisericii.