Centrul de zi pentru vârstnici Miorcani

Grija față de bătrâni este semn de gratitudine, căci din ei ne tragem; semn de respect pentru tot ceea ce au făcut pentru noi și semn de dragoste
1.800.000
lei
2370
lei
200.000
lei

Proiectele Mitropoliei Moldovei și Bucovinei dedicate vârstnicilor sunt menite să fie semn de recunoștință și celebrare pentru aceia care ne-au călăuzit în viață. Prin numeroasele centre de zi și rezidențiale pe care le are în grijă sunt acoperite nevoile complexe ale vârstnicilor aflați în dificultate din județele Iași, Neamț și Botoșani. 

Realitatea zilelor noastre, unde 18% din populația României depășește vârsta de 65 de ani și aproape 2 din 4 dintre aceștia se confruntă cu singurătatea și lipsa resurselor, aduce cu sine o chemare la acțiune și solidaritate

Ca răspuns la această nevoie, Sectorul de asistență socială și medicală „Diaconia” al Centrului Eparhial Iași a pus bazele „Cluburilor Seniorilor: Centrul de zi pentru vârstnici Bălțătești (jud. Neamț) și Centrul de zi pentru vârstnici Miorcani (jud. Botoșani), ambele având ca scop îmbunătățirea accesului persoanelor vârstnice la serviciile sociale, medicale și de petrecere a timpului liber.

Centrul de zi pentru vârstnici Miorcani

Centrul de zi pentru persoane vârstnice Miorcani (județul Botoșani) își are locul în Conacul „Ion Pillat”, monument istoric al căror lucrări de reabilitare au început în 2018. În acest moment, lucrările au fost finalizate în proporție de 40%.

Centrul își propune să faciliteze accesul la serviciile sociale, medicale și de recreere pentru minim 180 de persoane vârstnice aflate în dificultate din comuna Rădăuți-Prut.

De ce Miorcani?

  • În comuna Rădăuți-Prut se înregistrează un procent mare al populației vârstnice, 30.08%, calculat după datele înregistrate la recensământul din 2022.
  • Zona este una rurală, marginalizată, cel mai apropiat spital aflându-se tocmai la Darabani, la 35 de kilometri depărtare, iar cel mai bine dotat la peste 80 de kilometri, tocmai în municipiul Botoşani.
  • În localitate sunt raportate aproximativ 120 de persoane vârstnice cu diverse dizabilități.
  • Numărul persoanelor vârstnice fără sprijin familial se aşteaptă să crească pe viitor, din cauza migraţiei în masă peste hotare a populaţiei active.

Centrul pentru vârstnici de la Miorcani va avea capacitatea de a desfăşura următoarele activităţi:

1. Activități recreative și de integrare socială

Se vor putea desfășura activităţi practice (lucru manual, grădinărit, confecţionat obiecte decor, tricotat), activităţi informative (citire presă, cărţi, reviste, urmărirea programe radio sau TV), activităţi recreative (sărbătorirea zilelor de naştere şi a altor sărbători/evenimente speciale, plimbări în aer liber etc).

2. Servicii de recuperare

Centrul va beneficia și de un cabinet complet de kinetoterapie, astfel încât beneficiarii să se bucure de servicii/terapii de  recuperare/reabilitare funcţională conform recomandărilor dintr-un plan individualizat de asistență și îngrijire.

3. Monitorizarea stării de sănătate a beneficiarilor şi asigurarea unor servicii medicale

În cadrul unui cabinet medical, vârstnicii vor fi monitorizaţi din punct de vedere al stării de sănătate, pe perioada în care se află în centru, şi, după caz,vor putea primi servicii medicale de bază sau de specialitate, în funcţie de situaţia particulară în care se află. 

Centrul de zi pentru vârstnici Miorcani
IPS Teofan

Grija față de bătrâni este semn de gratitudine, căci din ei ne tragem; semn de respect pentru tot ceea ce au făcut pentru noi și semn de dragoste. Grija pentru bătrâni, precum grija pentru copii, sunt semne ale civilizației.

IPS Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei

Dacă 5.000 de Oameni de ajutor donează câte 1 leu/zi, într-un an vom avea fondurile necesare finalizării centrului de la Miorcani. Fiecare donație este o cărămidă adăugată în această construcție a grijii și compasiunii. 

Donează și tu pentru a susține centrele care se îngrijesc de bătrâni, ajutându-i să participe activ la viața comunității!

 

Hai să fim Buni pentru Bunici!

Alege să susții toate proiectele noastre sociale, educaționale, culturale, filantropice!

LEI

Fii la curent
cu ultimele noutăți!