Programul Educațional „Bursierii Sfintei Parascheva” este un proiect desfășurat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și are ca scop încurajarea parcursului educațional al copiilor și tinerilor sclipitori la învățătură din regiunea Moldovei, prin acoperirea unor nevoi materiale sau sociale.
În anul 2023, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a investit un fond de 2.564.015 lei (512.803 euro) pentru a sprijini 665 de elevi și studenți, cu o bursă medie lunară de 392 lei. Ajutorul oferit a contribuit la asigurarea unor elemente necesare acestora pentru desăvârșirea parcursului educațional (îmbrăcăminte, hrană, rechizite, transport, cazare, cursuri etc.).
Pentru anul școlar 2024-2025 ne propunem să creștem numărul burselor de la 665 la 750, adăugând astfel încă 85 de elevi și studenți în programele noastre de sprijin pentru educație.
Sfânta Cuvioasă Parascheva le este ocrotitoare copiilor și tinerilor prin propriul exemplu, fiind un reper excelent de moralitate și seriozitate în asumarea unui drum de dezvoltare interioară care duce spre cunoașterea de sine, cunoașterea lumii și cunoașterea lui Dumnezeu.
Performanța în umbra abandonului
Suntem campionii Uniunii Europene. Un loc I de care ținem strâns de câțiva ani încoace, un loc I în care nu purtăm o coroniță de lauri, ci una cu spini.
Suntem primii în statisticile Eurostat pentru anul 2022 la rata abandonului școlar timpuriu, cu un procent de 15.6% din tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 de ani care au absolvit cel mult studiile secundare inferioare și nu au fost implicați în educație sau formare ulterioară.
Acoperind nevoile de bază, bursele oferite de Mitropolia Moldovei și Bucovinei le oferă acestora condițiile necesare pentru a-și continua cu încredere drumul spre cunoaștere.
O altă statistică dureroasă a anului 2022 ne arată că, în ceea ce privește rata angajării, din acești 15.6% puțin peste o treime au un loc de muncă, mai puțin de o treime nu muncesc, dar și-ar dori, iar restul nu muncesc și nici nu au intenția să o facă.
Bursele nu se limitează doar la ajutorul financiar. Numeroase ateliere în diverse domenii (televiziune, pielărie și marochinărie, olărit, chimie, caligrafie, design obiect și altele) sunt organizate pentru ca bursierii să-și poată alege mai ușor o profesie. Totodată, aceștia iau parte la sesiuni de consiliere profesională alături de specialiști în domeniu.
Datele statistice cară în spate povestea a sute de mii de copii și tineri care se confruntă cu incertitudinea unui mediu precar și oportunitățile limitate la care au acces. Șomajul, excluziunea socială, sărăcia și problemele de sănătate sunt doar câteva dintre consecințele aspre ale abandonului școlar.
Prin susținere materială, emoțională, medicală și profesională în cea mai importantă etapă de formare a vieții, schimbăm împreună cursul acestor povești cu potențial enorm.
Există speranță!
„Cuvântul era Lumina cea adevărată care luminează pe tot omul care vine în lume” (Ioan 1, 9). Biserica are responsabilitatea de a propovădui Înțelepciunea lui Dumnezeu și de a-i ajuta pe oameni să Îl cunoască.
Construim împreună, astfel, platforma care să-i apere și să-i încurajeze pe elevii din regiunea Moldovei: Programul Educațional „Bursierii Sfintei Parascheva”.
Alege bursa pe care dorești să o susții și hai să le oferim împreună șansa pe care o merită!